Strani

sreda, 23. junij 2010

Izlet na Nanos - Nedelja 27. junij 2010

Pohodniki in pohodnice pozor!

V nedeljo 27. junija se bo zgodil 3. letošnji izlet PD Špik, tokrat gremo na Nanos. Zbor je na avtocestnem postajališču Lom takoj za Vrhniko ob 7:00. Sam lahko poskrbim za prevoz 3 ali 4 (če se mislite stiskat) ljudi, za ostale bi prosil da se sami organizirate s prevozom. Napovedano je sicer delno oblačno vreme, obljubljajo pa temperature do 27 stopinj. Prej kot se odpravimo na pot manj nam bo vroče.

Na nos? Kaj sploh je to?

Planota na primorskem, lepa tura s kočo na vrhu in z zelo lepim razgledom tako proti Ljubljanskemu koncu kot tudi proti morju. Na voljo sta dve poti, strma in položna. Strma pot je označena kot delno zahtevna, na nekaterih bolj strmih delih so v pomoč varovala, ki pa niso nujno potrebna. Potrebno je samo paziti če so skale mokre, kar verjetno ne bodo glede na lepo vreme, ki se obeta ta teden. Položna pot je tudi lepa in verjetno boljša izbira ko se bomo vračali nazaj v dolino. Za konec še koristna informacija, Nanos je v večini iz krednega in jurskega apnenca ampak to ni pomembno.

Kako do Nanosa?

Kdor še ni bil na Nanosu oziroma je pozabil kako do tja (kot npr. jaz) potem si lahko prebere opis poti ki ga najdemo na hribi.net:

Z avtoceste Ljubljana - Koper oziroma Ljubljana - Nova Gorica se usmerimo na izvoz Razdrto. Cesti naprej sledimo v vas Razdrto in nato v središču vasi nadaljujemo v smeri vasi Strane in Veliko Ubeljsko. Le malo nad vasjo bomo prišli do velikega parkirišča na katerem parkiramo.

S seboj je koristno imeti primerno planinsko obutev in nekaj pijače (predvsem mislim na vodo). Niti ne bo škodilo kaj za prigiznit oziroma vsaj denar, da se na vrhu poje kakšen ričet.

Čeprav je izlet organiziran pod okriljem PD Špik, je vsak udeleženec oz. udeleženka odgovoren/na zase.

Upam da se vidimo v čimvečjem številu. (če pa ne to, pa da se vsaj ne bo zamujalo ;)

Matjaž Lamut

Ni komentarjev:

Objavite komentar